Tuesday, July 13, 2010

Minggu Ke-2 Pembelajaran

1. Ta'aruf
2. Pengenalan sukatan
3. Sistem pemarkahan

2. Sukatan Pelajaran Semester Satu

a. Pengertian Islam, Iman dan Ihsan

b. Konsep Islam Sebagai al-Din
c. Asas-asas Syariat Islam
d. Maqasid Syariah

e. Tasawwur Islam : Keistimewaan dan ciri

f. Pandangan semesta Islam

g. Konsep Jihad Dalam Islam

h. Islam dan Cabaran Semasa


Sukatan Pelajaran Semester Dua

a. Konsep Peradaban dan Tamadun
b. Keunikan dan Keistimewaan Tamadun Islam
c. Faktor Kejayaan dan Kemerosotan Tamadun Islam
d. Sumbangan Tamadun Islam Dalam Pelbagai Bidang
e. Seni dan Keindahan
f. Islam dan Cabaran Semasa

Sukatan Pelajaran Semester Tiga

a. Kekeluargaan dan Kemasyarakatan
b. Pendidikan
c. Pemerintahan dan Pentadbiran
d. Perundangan
e. Ekonomi dan Kewangan Islam
f. Islam dan Cabaran Semasa

3. Sistem Pemarkahan

a. Ujian 1 - 40%
b. Hafazan - 20%
c. Ujian Akhir - 40%

Ayat hafazan Sem. 1:

a. al-Fatihah
b. al-Nas
c. al-Falaq
d. al-Ikhlas
e. al-Masad
f. al-Nasr
g. al-Kafirun
h. Tahiyyat Akhir - 20%
i. Penilaian sikap

Ayat hafazan Sem 2:

a. al-Fatihah
b. al-Kauthar
c. al-Maun
d. al-Quraisy
e. al-Fiil
f. al-Humazah
g. al-'asr
h. Qunut - 20%
i. Penilaian sikap

Ayat hafazan semester 3 & 4:

a. al-Fatihah
b. al-Takathur
c. al-Zalzalah
d. al-Qadr
e. al-Tin
f. al-Insyirah
g. al-Dhuha
h. Ayat Kursi - 20%
i. Penilaian Sikap

* Hafazan dilakukan semasa kuliah sama ada diawal atau diakhir pertemuan.
Satu surah seminggu akan ditasmi' tiap-tiap seorang pelajar.
Penilaian dikira daripada aspek kelancaran dan tajwid.
Markah diperolehi x 20 dibahagi 100.

* Kelas-kelas yang diajar pada semester ini:

a. SKBN 1A - 16 orang
b. STMP 1B - 14 orang
c. SKLR 1B - 11 orang
d. SKAF 1B - 14 orang
e. STKN 2A - 18 orang
f. STBP 2B - 11 orang
g. STBK 2B - 15 orang
h. SKED 2A - 14 orang
i. STMP 2A - 7 orang
j. STKM 2A - 19 orang
k. SKAF 3A - 16 orang
l. SKED 4A - 16 orang

Kelas PBE:

a. STMP 1B - Minggu 1 & 3
a. STBK 2B - Minggu 2 & 4
b. STMP 2A- Minggu 1 & 3

* SELAMAT BELAJAR, MOGA BERJAYA DUNIA DAN AKHIRAT

No comments:

Post a Comment